Located in an urban neighborhood, the house design is organized around several courtyards. The courtyards serve as private open spaces as much as ecological spaces. The U-shaped massing of the house is oriented to capture summer breeze while providing ample light and ventilation to all the rooms.

Most of the southern facades are mainly glazed to capture winter sun. Meticulously dimensioned overhangs protect the interiors from the direct summer sun. In contrast the north, east and west facades have minimal fenestration to minimize heat-gain as well as heat-loss.

The rainwater is captured, filtered and stored for reuse. Even grey water is recycled for specific uses. Solar panels are used to heat the water and once the Photo voltaic cells are integrated into the system, this residence is expected to consume half the energy that a typical house of this size would in general.